Z jakiego kamienia wybrać blaty do kuchni?

Blat jest bardzo ważnym elementem każdej kuchni. To właśnie na nim przygotowuje się posiłki. Blaty w kuchni są narażone na działanie wysokich temperatur oraz na wilgoć, dlatego powinny być wykonane z materiałów odpornych na te czynniki. 

Blaty z kamieniaBlaty kuchenne mogą być wykonane z przeróżnych materiałów, takich jak szkło, drewno, czy kamień. Jeśli decydujemy się na blaty z kamienia na możemy wybierać pośród:

  • granitów,
  • marmurów,
  • bazaltów,
  • porfirów,
  • piaskowców.

Każdy z tych kamieni posiada inne cechy, które przemawiają za wyborem właśnie tego rodzaju materiału. Jeśli chodzi o marmur, jest to kamień wyglądający bardzo elegancko, jednak nie jest on praktyczny. Przede wszystkim marmur wchłania wilgoć, a wiadomo, ze w kuchni jest jej duża ilość. Poza tym plamy z tego kamienia usuwa się bardzo ciężko. Granit dużo lepiej się nadaje na blat kuchenny. Jest odporny na wysokie temperatury, na wilgoć oraz jest łatwy w czyszczeniu. Ostatnio bardzo często montuje się blaty kuchenne matowe, oraz takie, które nie zostały poddane żadnej obróbce.Blaty z kamienia W takim przypadku można zainwestować w granit płomieniowany o chropowatej strukturze. Blaty kamienne są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania. Jednak mimo wszystko zaleca się nie krojenie bezpośrednio na blacie. Dbanie o takie blaty jest łatwe, najczęściej wystarczy szmatka z wodą, czasem z małą ilością płynu do zmywania. Podczas, czy to impregnacji, czy konserwacji zawsze powinno się używać płynów, które są przeznaczone do kamienia.

Blaty z kamienia